diumenge, 14 de juny del 2015

ACTIVITAT 4: CONCLUSIONS DEL PROJECTE I MAPA CONCEPTUAL


AVALUACIÓ DE L’APRENENTATGE ACONSEGUIT




L’objectiu del projecte era partir d’un problema per crear coneixement, no un coneixement conceptual, sinó un coneixement del procés per poder-ho aplicar a altres camps. Segons Jonassen (1991) l’objectiu de l’aprenentatge des d’una perspectiva constructivista, és proporcionar múltiples perspectives de la realitat per tal que sigui l’individu mateix qui construeixi la seva visió de l’entorn. La característica més important de l’aprenentatge significatiu serà doncs, la interacció que es produeix entre els coneixements més rellevants de l’estructura cognitiva i el nou coneixement en curs d’assimilació.

Quan la problemàtica té un sentit per qui l’ha de resoldre, es converteix en un problema significatiu que té moltes opcions de ser resolt amb èxit.

Per resoldre un problema cal experimentar, provar, descobrir, manipular, ordenar, comprovar,...es posen en joc moltes habilitats i estratègies.

Així doncs s’ha partit dels coneixements previs dels alumnes, al demanar que diguessin quins creien que eren els passos a seguir per a resoldre els problemes.

S’ha seguit un procés d’avaluació sumativa amb diferents etapes d’avaluació: inicial, per saber quin nivell de comprensió matemàtica tenien; continuada, ja que havien d’anotar la quantitat de problemes ben resolts i no en el full; i final amb l’autoavaluació. També s’ha valorat l’actitud dels nens, la seva participació, l’ interès que mostraven envers les activitats proposades, la resolució de dubtes i els progressos que experimentaven en relació al contingut treballat, tenint en compte els seus coneixements previs. Els alumnes han mostrat molt interès en relació al tema plantejat, ja que ells mateixos el van proposar. Han tingut una actitud molt positiva i participativa i el fet de que els problemes que havien de resoldre els havien escrit ells, feia que sentissin el projecte més pròxim.

També cal dir que el fet de que ells hagin pogut autoavaluar-se i veure el propi progrés ha fet que ens alguns casos estiguessin més al cas al fer la següent sessió.


Considero que els alumnes han assolit els objectius establerts inicialment. Ara caldrà veure si seran capaços d’utilitzar les estratègies apreses tant en la resolució de problemes com en la comprensió en general.

AVALUACIÓ TECNOLÒGICA DEL DISSENY

En aquest apartat parlaré sobre el paper de mediació que ha tingut la tecnologia utilitzada.

En aquest projecte només s’ha utilitzat els ordinadors de l’aula d’informàtica, amb els quals s’ha connectat a internet i al campus virtual moddle.

Cal destacar que les TIC resulten un element motivador i potenciador de l’atenció per als alumnes i que aquest fet s’ha de valorar positivament.

La valoració del projecte és molt positiva, ja que els alumnes s’han familiaritzat més amb l’ús del moddle com a campus virtual on poden rebre i penjar informació o tasques que se’ls demanen, a penjar vídeos, documents,...

A l’escola es fan servir les noves tecnologies, sobretot per projectar treballs que fan els alumnes, o s’aprofiten els recursos digitals que ofereixen les editorials per a ampliar o explicar temes, cal que es vagin introduint altres noves tecnologies com la pissarra digital.

A simple vista semblava que els alumnes ja sabien com utilitzar el moddle, ja que se’ls hi van fer un parell de classes d’informàtica per explicar el funcionament, però durant les 3 primeres sessions se’ls hi ha hagut de recordar.

Cal tenir en compte que si es pretén que les TIC s’incorporin a les aules i també en el currículum, s’ha d’evitar que el seu ús es converteixi en una activitat descontextualitzada del desenvolupament curricular.

El que sí que es pot afirmar és que la tecnologia educativa (TE) basada en el disseny, aplicació, anàlisi i avaluació de situacions d’aprenentatge, fent referència al procés d’ensenyament – aprenentatge, té una incidència directa amb l’aprenentatge significatiu, ja que mostra especial interès per la zona de desenvolupament dels aprenents.

 

CONCLUSIONS

La veritat és que l’elaboració del projecte ha estat una activitat molt laboriosa, però també molt enriquidora i satisfactòria. Per una banda m’ha proporcionat les bases teòriques per aproximar-me al fenomen de la incorporació de les TIC en l’educació, alhora que m’ha permès interpretar els processos d’ensenyament i aprenentatge per a ser capaç de valorar com les TIC poden potenciar el disseny, anàlisi i aplicació de situacions que promoguin l’aprenentatge significatiu. Com a mediadora també he hagut de posar en funcionament habilitats i estratègies per desenvolupar, adaptar i resoldre les diferents activitats.
 He de dir que el més difícil va ser trobar un tema per a l’activitat, ja que aquest curs al no ser tutora, només faig classes de català de 4t  i matemàtiques de 5è  d’un dels tres grups de desdoblament de cada assignatura ( a part d’hores de reforç i educació especial). També podria haver fet de comprensió lectora de llengua catalana, o treballar algun aspecte concret d’algun dels alumnes que tinc a reforç, però aprofitant que els alumnes de 5è s’han d’anar familiaritzant amb el moddle vaig pensar que així faríem dues feines: el mini projecte i practicar amb el moddle. Després de tenir això clar vam pensar entre tots un aspecte comú que ens costés i va sortir la  comprensió i resolució de problemes.  Em va costar una mica trobar que fos un problema significatiu, però quan vam començar a elaborar les pautes a seguir per a resoldre problemes entre tots,  vaig començar a veure que s’engrescaven per què veien que si seguien aquelles ordres els problemes eren més fàcils de resoldre.
 Crec que el disseny de l’activitat ha estat força engrescador i significatiu per als alumnes, de fet, molts utilitzen les pautes per a resoldre els problemes i els surten força més bé.   EL fet de tenir la pauta sempre disponible també els ajuda. Se’ls ha donat un full amb 20 problemes i quan tenen una estona lliure els van fent. Ara tots els troben fàcils!
 La principal conclusió que puc extreure d’aquesta activitat és la importància de la utilització de els TIC per aconseguir aprenentatges significatius. La inclusió de les noves tecnologies en el món educatiu obre un gran ventall de possibilitats per a fomentar l’aprenentatge significatiu en els nostres alumnes. Nosaltres com a mestres hem d’ensenyar als alumnes a utilitzar les noves tecnologies   adequadament, i així que siguin ells mateixos els qui les utilitzin per a construir coneixement.

També voldria dir, que a mesura que realitzava les activitats, vaig adonar-me que tot i ser repetitives en els alumnes no els feia res, ja que representava que augmentava la dificultat dels problemes i només pensaven en superar-ho i fer-los tots bé. Evidentment que ara canviaria moltes coses, però crec que els resultats són positius, i ells també van treballar de manera diferent. Penso que al ser de 5è depèn de quines activitats els hi proposes les troben infantils i avorrides ( ja vaig buscar JCLic de problemes, i altres pàgines). D’aquesta manera, ells eren els que feien l’activitat, escrivien els seus propis problemes per a ser resolts per els seus companys.
Per acabar dir que tot i la “dificultat” m’ha agradat fer aquest projecte, ja que m’ha estat molt útil per assolir estratègies de treball amb elements tecnològics enfocats en un context concret i també per a incloure i tenir en compte diverses eines tecnològiques a l’hora de dissenyar activitats d’ensenyament aprenentatge.
L’elaboració i implementació d’aquest projecte ha estat una experiència molt positiva i de la qual he pogut aprendre moltes coses.
 

 MAPA CONCEPTUAL

CAS 2: HISTÒRIA SOBRE EL PROPI PROCÉS


Cas 2: Sobre el propi procés
Síntesi destacant l’aprenentatge que es pretén
Els alumnes de l’assignatura de Noves Tecnologies de la Informació i comunicació en educació de la UOC, hem hagut de realitzar un seguit de tasques per tal d’aprovar l’assignatura, partint dels nostres coneixements previs sobre les TIC. Aquestes activitats en han permès ampliar i adquirir coneixements.
Índex
Contingut
Observacions
Context General
Experiència en ensenyament
-       El consultor de l’assignatura fa 18 anys que es professor de la UOC.
-       Jo fa 9 anys que sóc mestra.
              ------
Experiència / Nivell d’expertesa en l’ús de TIC
-       Les faig servir a diari
 
-       Són una de les meves eines de feina.
Tipus d’escola
-       Universitat
-       UOC
Localització del centre
-       És on-line
-       Té diferents seus
Connexió
-       Internet.
                        ---
Localització dels recursos tecnològics
-       A casa, a la feina,
-       Ordinador personal, tablet,...
Situació sòcio - econòmica dels alumnes
-       Classe mitja.
 
                   ---
Context de la història o cas
Nivell dels alumnes
-       Universitari
-       Diplomatura
Àrea / unitat
-       Psicopedagogia
-       Noves tecnologies de la informació i la comunicació en les TIC
Fites en la història
Activitats planificades a la sessió o unitat
-       Contestar una avaluació inicial feta pel consultor sobre els coneixements previs que es tenen de les TIC i la seva relació  amb les CTS. Això es farà  servir per a la participació en un debat al fòrum virtual.
-       Creació d’un blog per a compartir tota la informació i conclusions recollides en les diferents activitats realitzades.
-       Elaboració de diferents mapes conceptuals fent servir els conceptes apresos i els que es tenen, per tal d’analitzar el canvi conceptual produït.
-       Elaboració d’un projecte final de síntesi. Dissenyar una activitat d’E-A que fomenti l’aprenentatge significatiu i la utilització de les TIC
-       Presentar el projecte com a cas/història al blog.
-       Presentar el nostre propi aprenentatge com a cas al blog
                   
-       Programari Cmaptools
-       Blogger.com
-       Material que es troba disponible els materials de l’assignatura.
-       Material penjat per el tutor al tauler.
 
Nivell d’aprenentatge esperat
-       Seguiment i aprofitament de les diferents activitats realitzades en l’avaluació continuada.
 
Tipus d’activitat
-       Activitats d’aprenentatge utilitzant les TIC
-       Es busca que generi aprenentatge significatiu i un canvi conceptual.
Activitats de la història o cas
Tecnologies utilitzades
-       Campus virtual UOC.
-       Blog
-       Mapes conceptuals
-       Internet
-       Word
-       Excel
-       Blogger.com
-       Cmap tools
-       Elaboració de treballs
-       Autoavaluacions
Raó per la qual la fa servir
-       Per compartir les activitats realitzades.
 
 
Naturalesa de las activitats (tasques cognitives a realitzar)
-       Aportacions adequades al debat.
-       Canvis conceptuals.
                   ---
Dificultats trobades
-       Falta de connexió. No saber com fer un índex automàtic.
                    ---
Ajuda / col·laboració emprada
-       D’altres companys, del consultor,...
               ---
Rol del professor
-       Proposa les diferents activitats, guia el procés.
-       Facilita si fa falta material
-       Avalua les diferents activitats realitzades.
               ---
Rol de l’estudiant
-       Aprenent de nous conceptes.
-       Col·laborador.
-       Creador i aplicador de projectes.
-       Adopta noves estratègies d’aprenentatge  
                 -canvi conceptual.
 
Resultats
Observacions
-       Els alumnes realitzen les diverses activitats requerides
-       Les activitats s’entreguen al RAC i les reflexions i casos al blog.
Avaluació de l’aprenentatge
-       Es realitzen rúbriques d’avaluació.
-       Els companys ens avaluen
-       Autoavaluació
-        
-       Avaluació continua
Lliçó apresa pel professor
 
-       Afavorir l’avaluació continua
 
---
Lliçó apresa per l’alumne
-       Funcionament del blog.
-       Funcionament del cmap tools
-       Elaborar una activitat d’E-A que afavoreixi l’aprenentatge significatiu a través de les TIC
-       Molt positiva.

CAS 1: HISTÒRIA SOBRE EL PROJECTE


Cas 1: Sobre el projecte
RESOLUCIÓ D’UN PROBLEMA SIGNIFICATIU
Síntesi destacant l’aprenentatge que es pretén
11 alumnes d’un grup reduït de matemàtiques han participat d’una activitat d’aprenentatge utilitzant les TIC, concretament el moddle, per a resoldre un problema.  Han aprés a penjar informació i a reenviar-la.
Índex
Contingut
Observacions
Context General
Experiència en ensenyament
-       9 anys ( mestra, jo)
-       1 any en guarderia, 8 en educació primària
Experiència / Nivell d’expertesa en l’ús de TIC
-       Les fan servir a casa i a classe.
 
-       A casa no tots en tenen, per tant alguns només les fan servir a l’escola.
Tipus d’escola
-       Infantil, Primària i Secundària
-       Concertada
Localització del centre
-       Poble de la comarca d’Osona.
-       Centelles
Connexió
-       Internet. Alta velocitat
                        ---
Localització dels recursos tecnològics
-       Aules d’informàtica i per tota l’escola
-       Totes les classes disposen d’un portàtil i  projector.
Situació sòcio - econòmica dels alumnes
-       Classe mitja, mitja - alta
 
                   ---
Context de la història o cas
Nivell dels alumnes
-       5è curs  ( 11 anys)
-       Primària  
Àrea / unitat
-       Matemàtiques
-       Grup de desdoblament  (reforç)
Fites en la història
Activitats planificades a la sessió o unitat
-       Pensar entre tots les pautes a seguir per resoldre problemes. Es gravaran les pautes i les penjarem al moddle
-       Cada alumne escriurà 10 problemes que després s’organitzaran tenint en compte el grau de dificultat.
-       En les sessions següents, els alumnes s’hauran de connectar al moddle i resoldre  els problemes que ells han escrit, i que la mestra haurà classificat per nivells de dificultat.
-       Autocorrecció dels problemes i autoavaluació de l’aprenentatge aconseguit.
                    ---
 
Nivell d’aprenentatge esperat
-       Conèixer el funcionament del moddle
-       Cal tenir en compte que a ESO faran servir la plataforma digital i és una manera de familiaritzar-s’hi.
Tipus d’activitat
-       Activitat d’aprenentatge utilitzant les TIC
-       Es busca que generi aprenentatge significatiu.
Activitats de la història o cas
Tecnologies utilitzades
-       La plataforma Moddle ( cada nen té la seva clau d’accés)
-       Projector per explicar com s’accedia i el funcionament del moddle.
                       -----
Raó per la qual la fa servir
-       Per aprendre el funcionament del moddle, plataforma que faran servir quan arribin a ESO.
-       Per treballar d’una manera diferent el problema significatiu plantejat.
 
-       Recordem que el problema era la comprensió dels problemes matemàtics.
 
Naturalesa de las activitats (tasques cognitives a realitzar)
-       Utilitzar eines per representar el coneixement
                   ---
Dificultats trobades
-       Ens ha fallat la connexió wifi en alguna sessió.
-       No tots els nens van poder accedir la primera sessió al moddle
                    ---
Ajuda / col·laboració emprada
-       La meva subsituta, que va haver de fer un parell de sessions.
               ---
Rol del professor
-       Mediadora , fomenta el diàleg i la reflexió i ofereix ajuda quan l’alumne ho requereix
               ---
Rol de l’estudiant
-       Explorador i actiu.  Descobrir conceptes i relacions i construeix aprenentatge
                 ---
Resultats
Observacions
-       Els alumnes realitzen l’activitat requerida amb ganes i implicació 
                    ---
Avaluació de l’aprenentatge
-       L’activitat partia dels coneixements previs dels alumnes.
-       L’avaluació ha sigut continuada i s’ha basat en l’observació directa dels alumnes i es tindrà en compte el total de problemes resolts. Si han superat els diferents nivells de dificultat.
-       També els alumnes realitzaran una autoavaluació de l’aprenentatge aconseguit.  
 
-       Seguiré el procés a través del campus virtual moddle, d’aquesta manera podré seguir el procés d’una manera fiable i segura.
 
Lliçó apresa pel professor
-       L’ús de les TIC resulta molt motivador per l’aprenent. També fomenta l’autonomia, ja que un cop explicat l’aprenent no necessita que el docent estigui al seu costat.
-       Resoldre un problema a partir de la construcció de nous coneixements.
---




HISTÒRIA COMPLERTA

 

Entrevistador: Voldria demanar-te si pots compartir / explicar una història sobre alguna activitat d’aprenentatge que hagis realitzat utilitzant les noves tecnologies.

Docent: No fa gaire vaig fer una activitat amb onze alumnes de cinquè de primària (11 anys), en l’àrea de matemàtiques. L’activitat d’aprenentatge tenia com a objectiu  la resolució d’un problema significatiu per als aprenents utilitzant les TIC: Comprenem problemes matemàtics.

Entrevistador: Ens situem en una escola...

Docent: una escola concertada d’un poble de la comarca d’Osona. Una escola que té els tres cicles Infantil, primària i secundària. El nivell dels alumnes és mitjà, mitjà alt.

Entrevistador: Vas triar tu el tema?

Docent: Aquest curs només faig matemàtiques a cinquè, i català a quart ( a més de classes de reforç i educació especial).  Després d’analitzar a on hi havia més mancances vaig veure que l’àrea de matemàtiques donava molt joc. Entre els onze alumnes que tinc a l’assignatura, vam analitzar on creien que tenien més dificultats: entendre conceptes, resoldre problemes,.... I vam decidir buscar pautes per comprendre els problemes matemàtics.

Entrevistador: Quin mitjà TIC has utilitzat?

Docent: Com que aquest curs han començat a utilitzar la plataforma moddle, vaig pensar que per treure’n més profit podríem utilitzar el moddle, així ells aprenien el funcionament i s’hi familiaritzaven. Aprenien a pujar, descarregar arxius,...

Entrevistador: Quines activitats has dut a terme per a resoldre el problema plantejat?

Docent: Primerament entre tots vam analitzar els passos que calia seguir per a resoldre problemes, ja que vam creure que era el principal problema, no sabien que havien de fer. Un cop fet això cada alumne amb el word va escriure els passos i ho va “decorar” al seu gust. Ho vam penjar al moddle, cadascú al seu. La intenció era gravar-ho amb vídeo però no va ser possible. La següent activitat va ser demanar a cada un dels alumnes que escrivissin 10 problemes, i desprès els vaig classificar per nivells de “dificultats” i els vaig penjar al moddle, cada grup tenia un nom: de sessió 1, sessió 2,... Així a cada sessió els alumnes ja sabien quin grup de problemes havien de fer. Si no s’acabaven en aquella sessió podien acabar-los en la següent, però al final de l’activitat s’havien de tenir tots corregits.

Entrevistador:  Si al final de cada sessió havien d’estar corregits, la correcció també era individual o els corregíeu entre tots?

Docent: La correcció també era individual, tenien els problemes resolts correctament penjats. Però només ho podien obrir quan la mestra havia controlat que tots estaven fets.  Es mirava que no fessin trampes.

Entrevistador: I l’avaluació com s’ha dut a terme? Els alumnes han valorat l’aprenentatge fet?

Docent: Es va mirar quin “nivell” de resolució de problemes tenien els alumnes, per tant es va fer una avaluació inicial ( a partir d’uns trobats per internet). Desprès l’avaluació va ser continuada es basava en l’observació directa dels alumnes i es tindrà en compte el total de problemes resolts. Si s’havien superat els diferents nivells de dificultat. Jo vaig seguir el procés a través del campus virtual moddle, d’aquesta manera vaig poder seguir el procés d’una manera fiable i segura. Els alumnes al acabar l’activitat van fer una autoavaluació, tant de l’aprenentatge fet per ells com del procés seguit, i la veritat és que el van valorar positivament.

Entrevistador:  I per tant la valoració que en fas tu d’aquesta activitat, també és positiva?

Docent: La meva finalitat era que tinguessin una mica de domini sobre del moddle i així ha estat. I l’objectiu de l’activitat d’aprenentatge era que aprenguessin a resoldre problemes de manera correcte, sabent quines eren les dades, les operacions correctes,...i crec que també ho hem aconseguit! Per tant, sí, la meva valoració també és positiva!

Entrevistador: Unes preguntes més personals,... quants anys fa que et dediques a l’ensenyament?

Docent: Fa 9 anys que sóc mestra. Després d’estar un curs en una guarderia, vaig començar a fer substitucions a primària a la pública,  fins que vaig començar a la concertada on estic ara, i on estic molt a gust!

Entrevistador: Quin nivell diries que tens en l’ús de les noves tecnologies? Les utilitzes sovint?

Docent: Crec que tinc un bon nivell, almenys em defenso! La veritat és que les utilitzo molt, tant a l’escola com a casa. Penso que avui en dia s’han convertit en una eina imprescindible. 

Entrevistador: I els recursos tecnològics es troben a totes les aules?

Docent: A totes les aules i ha un ordinador portàtil i un projector. I evidentment connexió a internet ( tot i que a vegades falla).

Entrevistador: Ja per acabar, creus que la utilització de les noves tecnologies afavoreix l’aprenentatge?

Docent: Sí. Avui l’ús de les TIC resulta molt motivador per l’aprenent. També fomenta l’autonomia, ja que un cop explicat l’aprenent no necessita que el docent estigui al seu costat. És una manera d’aprendre en que l’alumne possiblement es més conscient del seu aprenentatge.

Entrevistador: Moltes gràcies per les teves respostes.

Docent: Moltes gràcies a tu.